MAALTIJDEN BIJ DE MIDDELEEUWEN OLDAMBT
Heeft u wel eens een Soppijn Jacobijn gegeten, een Blancmanger, Figen ende spyscruyt, een Pasteide myd moruwen case, of een Bourbonose Spijse? Het zijn gerechten die zijn ontstaan in de Middeleeuwen. Er zijn niet zoveel manuscripten met recepten overgeleverd uit die periode, maar ze zijn er wel. Er is zelfs een receptenmanuscript van omstreeks 1480, dat voor een groot deel is geschreven in een dialect van het Middelnederlands van boven de Grote Rivieren. Veel boter, melk, karnemelk en kwark, maar ook veel andere ingrediënten zoals zuidvruchten en specerijen.
De sfeer ervaren van de Middeleeuwen tijdens een maaltijd en proeven hoe het smaakt is de manier om kennis te maken met deze periode. U geniet van een maaltijd aan een sfeervol gedekte tafel met groenversiering en met bijzonder glas- en aardewerk, bestek en schalen. U kunt dan ook genieten van middeleeuwse muziek. Wij organiseren deze maaltijden in huiselijke sfeer voor een gezelschap van 4 tot 10 personen in de maanden november, december, januari en februari van elk jaar. Wij hebben ons bij het organiseren van dit soort maaltijden laten inspireren door middeleeuwse (kook)manuscripten, onder andere door Le Ménagier de Paris, een bijzonder huishoudboek uit 1393 uit het koninkrijk Frankrijk, waarin het verloop van een feestelijke maaltijd tot 20 personen uitgebreid wordt beschreven en onder andere door het al genoemde receptenmanuscript van omstreeks 1480 van boven de Grote Rivieren. We koken vanzelfsprekend ook uit ons eigen kookboek. U zult aangenaam verrast zijn.
Deze bijzondere maaltijd wordt ingeleid met een vertelling van ongeveer een half uurtje over voeding in de Middeleeuwen, de bereiding daarvan in de middeleeuwse keuken en de veranderende smaakstelling tijdens deze periode, waarbij ook wat aandacht wordt gegeven aan de middeleeuwse voedingsleer. Tussendoor krijgt u ook informatie over de geserveerde gerechten.
Standaard serveren wij de maaltijd met siroop, appelsap uit onze Dorpsboomgaard, witte en rode wijn, bier, brood, kaas, druiven en worst of gedroogd fruit. De maaltijd kan ook vegetarisch geserveerd worden. We kunnen rekening houden met een dieet. Voor de prijzen van een maaltijd en reservering verwijzen wij u naar het hoofdstuk OM TE WETEN van deze website.
Wilt u deze middeleeuwse maaltijd meemaken? Kijk even bij de volgende data waarop wij voor u deze bijzondere maaltijd kunnen serveren. Daaronder ziet u ook een voorbeeldmenu van wat u zoal kunt verwachten.
NOVEMBER 2025: 20, 21, 22 en 23
DECEMBER 2025: 4, 5, 6, 7, 18, 19, 20 en 21
JANUARI 2026: 15, 29, 30 en 31
FEBRUARI 2026: 1, 12, 13, 14, 15, 26, 27 en 28
MAART 2026: 1
Voorbeeldmenu:
- Soppijn Jacobijn
Een gerecht op basis van kip, kaas, brood, rietsuiker en bouillon. - Timmermanstasey
Een gerechtje met ei, appel en specerijen. - Walnotepasteide, Coraelcruyt med ei ende root bete ende Tubiq alkawsa
Pastei op basis van walnoten, amandelen, appel, kaas, spekjes en specerijen, Groene asperges met ei en rode biet met een saus op basis van witte wijn en kruiderijen en een Arabisch gerecht op basis van courgette, ui, kikkererwten, specerijen en kruiderijen. - Bourbonose spijse myd room
Een toespijs op basis van melk, eieren, rietsuiker, room en honing. - Hypocras ende Nogat
Een hartverwarmende rode wijn met zachte noga
vore ene maeltijt met smakelijcheit!
AFBEELDING
1. Job en zijn familie, manuscript van omstreeks 1370, koninkrijk Frankrijk.
Getty Museum