DE MIDDELEEUWEN OLDAMBT

AVONTUUR EN REIZEN


Wereldreizigers

Over wereldreizigers reizend over de wonderlijke zee en het uitgestrekte land op zoek naar het Aardse Paradijs, nieuwe kennis of het goud, de robijnen en het balsemhars. Een uitleg van deze zoektocht, hoe het reizen werd ervaren met de zeemonsters en fabeldieren, hoe een Arabische wetenschapper in staat was vele landen te bereizen en over het reizen in het dagelijks leven naar verre oorden.


Een zeevloot met landrotten gaat naar de Levant

Een beschrijving van een door land omsloten hertogdom dat een zeevloot opbouwde met hulp van het zeevarende Portugal. De keizer van het Byzantijnse rijk kwam vanuit Constantinopel naar West Europa en vroeg dat hertogdom hulp bij de strijd tegen de Ottomanen. Hij kreeg de zeevloot mee maar wist niets van het Gulden Vlies. Hoe een roemrijk schip ten onder ging en pas in de volgende eeuw in grote getale zou worden vervangen.


Een stormachtig hofleven

Een levendige beschrijving van reizende hoven, met name van het hof van de graven van Holland dat reisde van de ene residentie naar de andere over wegen, rivieren en de zee. Wat diende men te doen om alles te organiseren en de residenties na lange afwezigheid weer bewoonbaar te maken? Wat kocht men allemaal in en welke vieringen waren er met aandacht voor het personeel.Tuinen