DE MIDDELEEUWEN OLDAMBT

BIJZONDERE ONDERWERPEN


Over toverie en andere gevleugelde zaken

Magie in de dagelijkse praktijk: geen heksenverbrandingen maar onrust in de steden waar ook sociale controle een rol speelde, je was in de stad al snel een heks 'als dat zo uitkwam', maar een 'heks' werd je soms ook als standen zich mengden. Ook over magische bezweringen die niet alleen een weg vonden in de steden maar ook in de jacht.


Van levensfasen, mirakels en zalig sterven

Over levensfasen en de middeleeuwse belevingswereld over leven en dood. Wist u dat alle leeftijdsfasen een kleur hadden? Wat deed men om in gezondheid deze fasen te kunnen doorlopen? Wanneer wendde men zich tot god voor een mirakel. Als er geen wonder plaatsvond en de dood was onafwendbaar kwam men toe aan het sterfboek en het zalig sterven. Na een beschrijving van een begrafenis uit een kroniek volgt het Zonnelied van St Franciscus.


Wildi horen singhen enen soeten sanc van die aventstar

Over hoe de christenen Germaanse en met name Romeinse midwinterfeesten integreerden met data en al. Het kerstfeest werd een van de belangrijkste feesten in West Europa. De christelijke kerk kon echter de viering van het nieuwe jaar niet tegengaan. Ook deze viering voert terug op oude gebruiken. Naast het kerstfeest werd het feest van Driekoningen omstreeks 1350 ongekend populair, met hele voorstellingen tijdens de kerkelijke viering. De leesvoorstelling wordt afgesloten met een beschrijving van het kleurenpalet van kerstmis en waar een en ander op terugvoert. Er is vanzelfsprekend veel muziek.Tuinen