DE MIDDELEEUWEN OLDAMBT EN DE CLEYNE HORTUS

MIDDELEEUWSE EN AANVERWANTE EVENEMENTEN


In 2024 gaan wij voor onze bezoekers van de middeleeuwse tuinen en theetuin en andere geïnteresseerden het een en ander organiseren. Hieronder geven wij een overzicht daarvan.

MUZIEKEVENEMENT, 16 juni

In de middeleeuwse Muziekmaand organiseren wij een muziekevenement. Het evenement vindt plaats op zondag 16 juni 2024 van 13.00 uur tot 17.00 uur. De Truwanten bestaande uit Greet Kloeg, Sjoerd Visser en Willem Jan van Wijk zullen prachtige middeleeuwse en renaissance muziek ten gehore brengen op schalmei, dulciaan en trommels. Jantien Schaap en Martijn Versteegh brengen bijzonder repertoire ten gehore op nyckelharpa, schalmei en chalumeau. Wij verzorgen tijdens het muziekevenement in samenwerking met museum Vosbergen in Eelde een demonstratie van oude muziekinstrumenten. En wij geven enkele besprekingen over de ontwikkeling van de muziek tijdens de Middeleeuwen. Binnenkort leest u hier het verloop van de middag met wat tijden.

ENTREEPRIJS:
de entreeprijs voor het middeleeuws muziekevenement is € 4,- per persoon. U betaalt bij de toegang van de tuinen op het erf.

AANMELDEN:
graag even aanmelden via de telefoon of email.

PARKEREN:
zodra ons parkeerterrein vol is wordt u verzocht te parkeren langs ons erf in de berm van de Hoofdweg.
ZOMERTUINENMARATHON, 22 en 23 juni

Op zaterdag 22 en zondag 23 juni 2024 vindt van 11.00 tot 17.00 uur de Zomertuinenmarathon plaats van Het Tuinpad op/In Nachbars Garten. Wij verzorgen in de middagen enkele besprekingen over het ontstaan van de Benedictijnen kloosterorde tijdens de Vroege Middeleeuwen. Deze vinden plaats om 13.00, 14,30 en 16.00 uur. U bent van harte welkom.

TUINENESTAFETTE GROEI EN BLOEI, 17 en 18 augustus

Op zaterdag 17 en zondag 18 augustus vindt van 10.00 tot 17.00 uur de Tuinenestafette 2024 plaats georganiseerd door Groei en Bloei afdeling Winschoten. Tijdens de middagen verzorgen wij enkele besprekingen over middeleeuwse landbouw en moestuinen. Deze vinden plaats om 13.00, 14,30 en 16.00 uur. U bent van harte welkom.

FÊTE DE LA NATURE, 7 en 8 september

De Cleyne Hortus doet mee met het Fête de la Nature met de Tuundaghe vore de Nature (Mnl.) op 7 en 8 september van 10.00 tot 17.00 uur. Dat organiseren wij in de middeleeuwse tuinen van De Cleyne Hortus. Elke tuin heeft van zichzelf een bijzonder verhaal te vertellen, maar tijdens het jaarlijks terugkerende Fête de la Nature worden de Natuur en Moeder Aarde eens extra in het zonnetje gezet.

Wij geven iedere dag van onze Tuundaghe workshops waaraan u actief kunt deelnemen. Ooit al eens willen meemaken wat een middeleeuwse reidans inhoudt? Zou u een heilzame zalf willen maken op basis van planten en kruiden?

Er zijn ook enkele demonstraties. U kunt kennismaken met bijzondere leerbewerking en er zijn demonstraties boogschieten.

Naast alle activiteiten kunt u ook rustig plaatsnemen en luisteren naar Romeinse gebeden voor Moeder Aarde en voor alle kruiden. Een en ander wordt omlijst met wat informatie over de tuinen. U kunt ook luisteren naar een bijzonder gedicht van de monnik Franciscus van Assisi waarin alle aspecten van de natuur op een zeer bijzondere wijze worden verwoord.

Tijdens het evenement zal er ook (live) middeleeuwse muziek te horen zijn.

Binnenkort kunt u hier de tijden lezen waarop een en ander gaat plaatsvinden tijdens de dagen van het Fête de la Nature.

FINANCIËLE BIJDRAGE:
in verband met de kosten van het organiseren van dit evenement vragen wij van u een financiële bijdrage van € 4,- per persoon. U betaalt dit bedrag bij de toegang van ons erf.

PARKEREN:
zodra ons parkeerterrein vol is wordt u verzocht te parkeren langs ons erf in de berm van de Hoofdweg.OVERIGE EVENEMENTEN

Onderstaande link kunt u zelf kopiëren en gebruiken om toegang te kunnen krijgen tot een overzichtelijke kalender waarop (alle) middeleeuwse en aanverwante evenementen in Nederland en in enkele van de ons omringende landen worden genoemd voor 2024.

https://www.joleijt.nl/index.php/joleijt-nieuws/139-kalender-historische-middeleeuwse-festivals-2022-2023

-


AFBEELDING

1. De Liefdes Carole, Roman de la Rose, manuscript van omstreeks 1340, koninkrijk Frankrijk.
British Library