DE MIDDELEEUWEN OLDAMBT

INSPIREREND IN DE HERFST

over gezondheid

In dit hoofdstuk van onze website leest u allerlei zaken over de Middeleeuwen. U wordt daarvan op de hoogte gehouden via onze Nieuwsbrief. Heeft u zich nog niet aangemeld voor de Nieuwsbrief? Dan kunt u via het hoofdstuk CONTACT EN NIEUWSBRIEF u inschrijven. De Nieuwsbrief wordt geheel vrijblijvend naar u toegezonden aan het begin van elk nieuw seizoen. In diezelfde Nieuwsbrief staat onderaan een link, waarmee u zich te allen tijde kunt afmelden indien u dat wenst.

Zoals u wellicht al in de Nieuwsbrief voor het seizoen van de herfst heeft kunnen lezen is de Herfstmaand of de Vruchtmaand aangebroken. Tijdens de herfst werden in de Middeleeuwen voorbereidingen getroffen voor de winterperiode. Men begon voorraden aan te leggen. In de herfstmaand september 2020 vindt de Herfstequinox plaats op 22 september om 13.13 uur. Dan zijn de dag en de nacht even lang. Hierna gaan we naar de Winterzonnewende. Op dat moment is de nacht het langst van het jaar en begint de langzame terugkomst van de Zon hoog aan de hemel.

Voor dit seizoen hebben wij aansluiting gezocht bij het thema gezondheid, met aandacht voor een gerecht voor een herstellende zieke, het gebruik van water in de Middeleeuwen, opvallend bekende quarantainemaatregelen, geleerden die zeker in Coronatijd terughoudender mogen zijn, het magische Ogentroost en met aandacht voor het wassen van de handen.

Hieronder ziet u het overzicht van de onderwerpen. Via een daarbij behorende link wordt u verwezen naar een bijlage van dit hoofdstuk INSPIREREND. Daar leest u de bij dat onderwerp behorende tekst. U kunt altijd teruggaan naar het hoofdstuk waar u zich nu bevindt via de knop INSPIREREND. Daar verschijnt ook een overzicht van alle onderwerpen van dit hoofdstuk. Daarmee kunt u direct naar een bepaald onderwerp gaan, of u gaat eerst terug naar dit hoofdstuk zelf.


RECEPT VOOR EEN GERECHT OF ANDERSZINS

Garstenpap vore ene convalescent


LIEDEREN, GEDICHTEN EN VERHALEN

Stromend en gezond water


ADVIEZEN EN CULTUUR

Quarantainemaatregelen


SPREEKWOORDEN EN UITSPRAKEN

Een geleerde zonder kennis


MAGISCHE ZAKEN

Zicht op Ogentroost


OVER TAFELMANIEREN EN ANDERE ZAKEN

Handen wassen