DE MIDDELEEUWEN OLDAMBT

INSPIREREND IN DE WINTER

over warmte, rust en huiselijkheid

In dit hoofdstuk van onze website leest u allerlei zaken over de Middeleeuwen. U wordt daarvan op de hoogte gehouden via onze Nieuwsbrief. Heeft u zich nog niet aangemeld voor de Nieuwsbrief? Dan kunt u via het hoofdstuk CONTACT EN NIEUWSBRIEF u inschrijven. De Nieuwsbrief wordt geheel vrijblijvend naar u toegezonden aan het begin van elk nieuw seizoen.

Zoals u wellicht al in de Nieuwsbrief voor het seizoen van de winter 2020 - 2021 heeft kunnen lezen is de Lichtmaand of de Heiligenmaand aangebroken. Tijdens de eerste wintermaand werden in de Middeleeuwen voorbereidingen getroffen voor de vieringen gedurende de periode van Kerstmis tot en met Driekoningen. Men had vers vlees van varkens en runderen en dat werd verwerkt tot heerlijke gerechten en vanzelfsprekend ook ingemaakt voor de winterperiode. Overigens, tijdens de Late Middeleeuwen kwamen in de steden rundvlees en varkensvlees ruimer voorhanden en dat gedurende het gehele jaar. Het vlees kon op markten worden gekocht door degenen die daaraan geld besteedden. In de Lichtmaand vindt zoals u weet de Winterzonnewende plaats. In 2020 was dat op 21 december om 11.02 uur. Een Winterzonnewende is een mooi en hoopvol moment. De nachten worden weer korter en de dagen langer, maar in de Middeleeuwen was men zich er nog goed van bewust dat eerst de maanden januari en februari moesten passeren voordat de Lentemaand maart aanving.

Tijdens de maand januari, de Wintermaand of de Louwmaand, bleef men maar liever binnen om warm te blijven en maakte men er het beste van. Men deed kleine werkzaamheden binnenshuis, repareerde een en ander, maakte gereedschap of anderszins, hield de houtvoorraden bij en onderhield sociale contacten. Op het moment dat de winter in volle gang was, had men de vieringen al achter zich gelaten, ook de viering van het Nieuwjaar.

Als de maand februari of de Sprokkelmaand aanbreekt is het nog volop winter. Meestal is deze maand in Noordwest Europa de koudste wintermaand. Er werd in deze maand nog wat extra hout gesprokkeld of gekocht op de markt voor het haardvuur. Februari stond ook bekend als de Moddermaand. Het was de tijd om met snoeien te beginnen en de edelen hielden hun eerste toernooien.

Voor dit winterseizoen hebben wij aansluiting gezocht bij het thema warmte, rust en huiselijkheid, met aandacht voor het (haard)vuur en de kwaliteiten van verschillend hout, wij nemen u mee naar het hertogdom Bretagne voor een prachtig gedicht, u kunt kennismaken met allerlei adviezen voor de verzorging van huis, haard en personeel, vervolgens leest u een mooie uitspraak uit 820 van Dhuoda van Austrasië, hierna krijgt u een magisch recept waarmee u eenvoudig brandend water kunt maken en u kunt plaatsnemen aan een tafel waar personeel het voor het zeggen heeft totdat wordt ingegrepen.

Hieronder ziet u het overzicht van de onderwerpen. Via een daarbij behorende link wordt u verwezen naar een bijlage van dit hoofdstuk INSPIREREND. Daar leest u de bij dat onderwerp behorende tekst. U kunt altijd teruggaan naar het hoofdstuk waar u zich nu bevindt via de knop INSPIREREND. Daar verschijnt ook een overzicht van alle onderwerpen van dit hoofdstuk. Daarmee kunt u direct naar een bepaald onderwerp gaan, of u gaat eerst terug naar dit hoofdstuk zelf.


RECEPT VOOR EEN GERECHT OF ANDERSZINS

liever essenhout dan berkenhout


LIEDEREN EN GEDICHTEN

rustend graan