DE MIDDELEEUWEN OLDAMBT EN DE CLEYNE HORTUS

INSPIREREND IN DE HERFST

de Arabische wereld en de levensloop van een samenleving

In dit hoofdstuk van onze website leest u in elk seizoen nieuwe zaken over de Middeleeuwen. U wordt daarvan op de hoogte gehouden via onze Nieuwsbrief. Heeft u zich nog niet aangemeld voor de Nieuwsbrief? Dan kunt u via het hoofdstuk CONTACT EN NIEUWSBRIEF u inschrijven. De Nieuwsbrief wordt geheel vrijblijvend naar u toegezonden aan het begin van elk nieuw seizoen.

Het is herfst 2023. En ook dit seizoen hebben wij een zestal onderwerpen voor u geselecteerd. Daarmee nemen wij u graag mee naar een geheel andere wereld die ver van ons af lijkt te staan en waar West Europa veel aan te danken heeft. We hebben namelijk in dit seizoen aansluiting gezocht bij de Arabische wereld en de levensloop van een samenleving. We kunnen veel leren van bepaalde Arabische middeleeuwse inzichten. We hebben deze nodig in deze roerige tijden. Het is goed om ons open te stellen voor deze eeuwenoude denkbeelden. Het is bijzonder vast te moeten stellen dat de mens telkenmale opnieuw het wiel schijnt te moeten uitvinden om een samenleving draaiende te houden. Daarbij staat of valt alles met het waarden- en normensysteem. De Arabische wetenschapper Ibn Khaldun laat daar zijn licht op schijnen. Maar ook in dit seizoen kunt u als vanouds luchtiger wetenswaardigheden lezen, te beginnen met een heerlijk recept.

We hebben voor u allereerst een recept geselecteerd voor een heerlijke stoofschotel, maar wel een Arabische. Daarna kunt u een Arabisch gedicht lezen, waarna u wordt meegenomen naar de wereld van de al genoemde Ibn Khaldun, een bijzondere Arabische wetenschapper.
Vervolgens kunt u van hem enkele uitspraken lezen over de markt en de geldstroom. Ze geven te denken. U kunt verder kennismaken met de Arabische alchemie en daarna leest u nog over een smaakvolle nieuwe middeleeuwse handelsstroom.

Hieronder ziet u het overzicht van de onderwerpen. Via een daarbij behorende link wordt u verwezen naar een bijlage van dit hoofdstuk INSPIREREND. Daar leest u de bij dat onderwerp behorende tekst. U kunt altijd teruggaan naar het hoofdstuk waar u zich nu bevindt via de knop INSPIREREND. Daar verschijnt ook een overzicht van alle onderwerpen van dit hoofdstuk. Daarmee kunt u direct naar een bepaald onderwerp gaan, of u gaat eerst terug naar dit hoofdstuk zelf.


RECEPT VOOR EEN GERECHT OF ANDERSZINS

schottel arabicum


LIEDEREN EN GEDICHTEN

van oostenwind naar westenwind


SPREEKWOORDEN EN UITSPRAKEN

een lichtgouden markt en verdrogende grond


MAGISCHE ZAKEN

over alchemie


OVER TAFELMANIEREN EN ANDERE ZAKEN

onbekende smaken uit de Oriënt


AFBEELDING

1. Gedecoreerde bladzijde met versierde initialen uit het getijdenboek van Crohin-La Fontaine, manuscript van omstreeks 1480, graafschap Vlaanderen.
Getty Museum