DE MIDDELEEUWEN OLDAMBT EN DE CLEYNE HORTUS

INSPIREREND IN DE LENTE

Groningen in middeleeuwse smaken, klanken en structuren.

In dit hoofdstuk van onze website leest u in elk seizoen nieuwe zaken over de Middeleeuwen. U wordt daarvan op de hoogte gehouden via onze Nieuwsbrief. Heeft u zich nog niet aangemeld voor de Nieuwsbrief? Dan kunt u via het hoofdstuk CONTACT EN NIEUWSBRIEF u inschrijven. De Nieuwsbrief wordt geheel vrijblijvend naar u toegezonden aan het begin van elk nieuw seizoen.

Het is Lente 2025! Ook voor dit seizoen hebben wij voor u een zestal onderwerpen geselecteerd. We hebben aansluiting gezocht bij Groningen in middeleeuwse smaken, klanken en structuren. We geven u zoals gebruikelijk allereerst een middeleeuws recept voor in dit geval een heerlijk gerechtje uit de Groningse Hanzetijd. Daarna nemen wij u mee naar de muzikale klanken van Agricola. Dan leest u verder over het ontstaan van de stadstaat Groningen vanuit de Vroege Middeleeuwen. Aansluitend leest u over stedelijke rechtvaardigheid, waarna stedelijke volksmagie van zich laat horen. We sluiten af met een beschrijving van oude Groningse gewassen.

Hieronder ziet u het overzicht van de onderwerpen. Via een daarbij behorende link wordt u verwezen naar een bijlage van dit hoofdstuk INSPIREREND. Daar leest u de bij dat onderwerp behorende tekst. U kunt altijd teruggaan naar het hoofdstuk waar u zich nu bevindt via de knop INSPIREREND. Daar verschijnt ook een overzicht van alle onderwerpen van dit hoofdstuk. Daarmee kunt u direct naar een
bepaald onderwerp gaan, of u gaat eerst terug naar dit hoofdstuk zelf.


RECEPT VOOR EEN GERECHT OF ANDERSZINS

Soepenbrij van de Hanze


LIEDEREN EN GEDICHTEN

de klanken van Agricola


DAGELIJKS LEVEN

over Gruoninga


SPREEKWOORDEN EN UITSPRAKEN

de rechtvaardige stad


MAGISCHE ZAKEN

stedelijke volksmagie


OVER TAFELMANIEREN EN ANDERE ZAKEN

van Groningse emmergerst en zo


AFBEELDING

1. Gedecoreerde bladzijde met versierde initialen uit het getijdenboek van Crohin-La Fontaine, manuscript van omstreeks 1480, graafschap Vlaanderen.
Getty Museum