DE MIDDELEEUWEN OLDAMBT

INSPIREREND IN DE HERFST

wijs vertrouwen, een helpende hand en kostbare warmte

In dit hoofdstuk van onze website leest u in elk seizoen nieuwe zaken over de Middeleeuwen. U wordt daarvan op de hoogte gehouden via onze Nieuwsbrief. Heeft u zich nog niet aangemeld voor de Nieuwsbrief? Dan kunt u via het hoofdstuk CONTACT EN NIEUWSBRIEF u inschrijven. De Nieuwsbrief wordt geheel vrijblijvend naar u toegezonden aan het begin van elk nieuw seizoen.

Op vrijdag 23 september stond de Zon om 03:03 uur op de helft van de dalende lijn aan de horizon. Dat was de herfstequinox voor het jaar 2022. De herfst is begonnen. De maand september werd in de Middeleeuwen de Ploegmaand, de Zaaimaand en de Windmaand genoemd. Het wintergraan werd gezaaid. Het was de tijd voor het oogsten van druiven. De maand oktober van de herfst was ook de tijd voor het oogsten van druiven en men maakte wijn. Oktober werd de Wijnmaand genoemd. In deze maand werden de varkens bijgevoerd. De maand november van de herfst werd de Slachtmaand genoemd. Het was de tijd om runderen te slachten. Het was ook de maand waarin voorbereidingen werden getroffen voor de winterperiode. Ook in deze maand werden de varkens bijgevoerd.

We hebben voor dit seizoen aansluiting gezocht bij wijs vertrouwen, een helpende hand en kostbare warmte. Allereerst kunt u zich laten verrassen door een heerlijk visgerecht. Daarna nemen wij u mee naar een veelzeggende middeleeuwse fabel. U kunt vervolgens lezen over bijzondere hulp die men graag inriep tijdens de Middeleeuwen, daarna volgen enkele wijze uitspraken en doet een magische steen wonderen. Als laatste kunt u lezen over brandstof in de Middeleeuwen. Als u op hout kookt, dan raden
wij u aan essenhout te gebruiken.

Hieronder ziet u het overzicht van de onderwerpen. Via een daarbij behorende link wordt u verwezen naar een bijlage van dit hoofdstuk INSPIREREND. Daar leest u de bij dat onderwerp behorende tekst. U kunt altijd teruggaan naar het hoofdstuk waar u zich nu bevindt via de knop INSPIREREND. Daar verschijnt ook een overzicht van alle onderwerpen van dit hoofdstuk. Daarmee kunt u direct naar een bepaald onderwerp gaan, of u gaat eerst terug naar dit hoofdstuk zelf.


RECEPT VOOR EEN GERECHT OF ANDERSZINS

butocken uit rivier of zee


LIEDEREN EN GEDICHTEN

de walvis en de schipper


SPREEKWOORDEN EN UITSPRAKEN

sprekend zaagsel


MAGISCHE ZAKEN

de magische diamant


OVER TAFELMANIEREN EN ANDERE ZAKEN

de kroon van verwarmend essenhout


AFBEELDING

Gedecoreerde bladzijde met versierde initialen uit het getijdenboek van Crohin-La Fontaine, manuscript van omstreeks 1480, graafschap Vlaanderen.
Getty Museum