DE MIDDELEEUWEN OLDAMBT EN DE CLEYNE HORTUS

INSPIREREND IN DE ZOMER

de Natuur, strijd en liefdevolle vriendschap

In dit hoofdstuk van onze website leest u in elk seizoen nieuwe zaken over de Middeleeuwen. U wordt daarvan op de hoogte gehouden via onze Nieuwsbrief. Heeft u zich nog niet aangemeld voor de Nieuwsbrief? Dan kunt u via het hoofdstuk CONTACT EN NIEUWSBRIEF u inschrijven. De Nieuwsbrief wordt geheel vrijblijvend naar u toegezonden aan het begin van elk nieuw seizoen.

Het is zomer 2024! Ook voor dit seizoen hebben wij voor u een zestal onderwerpen geselecteerd. We hebben aansluiting gezocht bij de Natuur, strijd en liefdevolle vriendschap. We geven u zoals gebruikelijk allereerst een middeleeuws recept voor in dit geval een heerlijke én gezonde zomerse soep. Daarna nemen wij u mee naar het meest populaire verhaal van de Middeleeuwen over een bijzondere strijd om een roos. Vervolgens kunt u kennismaken met vieringen tijdens de Middeleeuwen, met extra aandacht voor de lente en vroege zomer, de tijd waarin met name de Natuur werd gevierd, spreken enkele spreekwoorden wederom boekdelen, lijkt vervolgens niet alles wat het werkelijk is en daarna kunt u nog wat genieten van losse blaadjes.

Hieronder ziet u het overzicht van de onderwerpen. Via een daarbij behorende link wordt u verwezen naar een bijlage van dit hoofdstuk INSPIREREND. Daar leest u de bij dat onderwerp behorende tekst. U kunt altijd teruggaan naar het hoofdstuk waar u zich nu bevindt via de knop INSPIREREND. Daar verschijnt ook een overzicht van alle onderwerpen van dit hoofdstuk. Daarmee kunt u direct naar een
bepaald onderwerp gaan, of u gaat eerst terug naar dit hoofdstuk zelf.


RECEPT VOOR EEN GERECHT OF ANDERSZINS

van vitschen ende blidas


LIEDEREN EN GEDICHTEN

roman de la rose


DAGELIJKS LEVEN

de natuur gevierd


SPREEKWOORDEN EN UITSPRAKEN

over gewoonten en liefdevolle vriendschap


OVER TAFELMANIEREN EN ANDERE ZAKEN

losse blaadjes


AFBEELDING

1. Gedecoreerde bladzijde met versierde initialen uit het getijdenboek van Crohin-La Fontaine, manuscript van omstreeks 1480, graafschap Vlaanderen.
Getty Museum