DE MIDDELEEUWEN OLDAMBT EN DE CLEYNE HORTUS

INSPIREREND IN DE LENTE

humane gedachten, onrecht en elkaar niet uit het oog verliezen

In dit hoofdstuk van onze website leest u in elk seizoen nieuwe zaken over de Middeleeuwen. U wordt daarvan op de hoogte gehouden via onze Nieuwsbrief. Heeft u zich nog niet aangemeld voor de Nieuwsbrief? Dan kunt u via het hoofdstuk CONTACT EN NIEUWSBRIEF u inschrijven. De Nieuwsbrief wordt geheel vrijblijvend naar u toegezonden aan het begin van elk nieuw seizoen.

Het is Lente 2024! Ook voor dit seizoen hebben wij voor u een zestal onderwerpen geselecteerd. We hebben aansluiting gezocht bij humane gedachten, onrecht en elkaar niet uit het oog verliezen. We geven u zoals gebruikelijk allereerst een middeleeuws recept voor in dit geval een heerlijke kleurrijke salade. Daarna kunt u een fabel lezen over een boog en een waterdier. Vervolgens nemen wij u mee naar de Late Middeleeuwen, waarin nieuwe humane gedachten tot ontwikkeling kwamen. Aansluitend leest u een rijmspreuk en een eeuwenoud Arabisch gezegde. En u maakt kennis met de magische krachten van Ogentroost. We sluiten af met een beschrijving van het veelzijdige Papecruyt.

Hieronder ziet u het overzicht van de onderwerpen. Via een daarbij behorende link wordt u verwezen naar een bijlage van dit hoofdstuk INSPIREREND. Daar leest u de bij dat onderwerp behorende tekst. U kunt altijd teruggaan naar het hoofdstuk waar u zich nu bevindt via de knop INSPIREREND. Daar verschijnt ook een overzicht van alle onderwerpen van dit hoofdstuk. Daarmee kunt u direct naar een
bepaald onderwerp gaan, of u gaat eerst terug naar dit hoofdstuk zelf.


RECEPT VOOR EEN GERECHT OF ANDERSZINS

van kaas en rode biet


LIEDEREN EN GEDICHTEN

de regenboog en de kreeft


SPREEKWOORDEN EN UITSPRAKEN

over twee hanen en een karavaan


OVER TAFELMANIEREN EN ANDERE ZAKEN

herwaardering van papecruyt


AFBEELDING

1. Gedecoreerde bladzijde met versierde initialen uit het getijdenboek van Crohin-La Fontaine, manuscript van omstreeks 1480, graafschap Vlaanderen.
Getty Museum