DE MIDDELEEUWEN OLDAMBT

MAALTIJDEN

Heeft u wel eens een Soppijn Jacobijn gegeten, een Blancmanger, Figen ende spyscruyt, een Pasteide myd moruwen case, of een Bourbonose Spijse? Het zijn gerechten die zijn ontstaan in de Middeleeuwen. Er zijn niet zoveel manuscripten met recepten overgeleverd uit die periode, maar er zijn er wel enkele. Er is zelfs een receptenmanuscript van omstreeks 1480, dat voor een groot deel is geschreven in een dialect van het Middelnederlands van boven de Grote Rivieren. Veel boter, melk, karnemelk en kwark, maar ook veel andere ingredi├źnten zoals zuidvruchten en specerijen.

De sfeer ervaren van de Middeleeuwen tijdens een maaltijd en proeven hoe het smaakt is de manier om kennis te maken met deze periode. U geniet van een maaltijd aan een sfeervol gedekte tafel met groenversiering en met bijzonder glas- en aardewerk, bestek en schalen. U kunt dan ook genieten van middeleeuwse muziek.

In deze maand november kan onder andere de hiernavolgende maaltijd worden geserveerd. De maaltijd wordt zoveel als mogelijk biologisch bereid. Er kan rekening worden gehouden met persoonlijke wensen. Bijvoorbeeld kan de maaltijd vegetarisch worden bereid en er kan rekening worden gehouden met een dieet.

Op de tafeldecket staen seroep, sap, Rijnsche wine ende landtwijn, broet, harde kaese, gedroget vruchten ende druve.

Vorts de gangen volgende:

 • Figen ende spyscruyt
  Een gerechtje met vijgen en specerijen
 • Riquemenger
  Een appelgerechtje
 • Galentijn, Hoenderbraetschottel ende Bone med guldeling
  Een vleesgerecht met een specerijensaus, een gerecht op basis van kip, groenten, bier en kruiderijen en een bonengerecht met spek en appel
 • Eyerwafelen
  Wafels op basis van eieren, melk, wijn en specerijen
 • Hypocras ende Soeticheden
  Een hartverwarmende rode wijn met zoetigheden

vore ene maeltijt met smakelijcheit!