DE MIDDELEEUWEN OLDAMBT EN DE CLEYNE HORTUS

MAALTIJDEN

Heeft u wel eens een Soppijn Jacobijn gegeten, een Blancmanger, Figen ende spyscruyt, een Pasteide myd moruwen case, of een Bourbonose Spijse? Het zijn gerechten die zijn ontstaan in de Middeleeuwen. Er zijn niet zoveel manuscripten met recepten overgeleverd uit die periode, maar ze zijn er wel. Er is zelfs een receptenmanuscript van omstreeks 1480, dat voor een groot deel is geschreven in een dialect van het Middelnederlands van boven de Grote Rivieren. Veel boter, melk, karnemelk en kwark, maar ook veel andere ingrediënten zoals zuidvruchten en specerijen.

De sfeer ervaren van de Middeleeuwen tijdens een maaltijd en proeven hoe het smaakt is de manier om kennis te maken met deze periode. U geniet van een maaltijd aan een sfeervol gedekte tafel met groenversiering en met bijzonder glas- en aardewerk, bestek en schalen. U kunt dan ook genieten van middeleeuwse muziek. Wij organiseren deze maaltijden in huiselijke sfeer voor gezelschappen tot 10 personen gedurende de maanden november, december, januari en februari. Wij hebben ons bij het organiseren van dit soort maaltijden laten inspireren door middeleeuwse (kook)manuscripten, onder andere door Le Ménagier de Paris, een bijzonder huishoudboek uit 1393 uit het koninkrijk Frankrijk, waarin het verloop van een feestelijke maaltijd tot 20 personen uitgebreid wordt beschreven en door het al genoemde receptenmanuscript van omstreeks 1480 van boven de Grote Rivieren. U zult verrast zijn.

Als u de maaltijd vooraf wilt laten gaan door een bespreking aan tafel van een door u gekozen middeleeuws thema, dan is dat mogelijk. Wij verwijzen u dienaangaande
graag naar het hoofdstuk THEMA 'S van deze website.

De samenstelling van de maaltijd wordt met u besproken. Wij hebben zo'n 90 verschillende middeleeuwse gerechten ontwikkeld en u kunt kiezen uit diverse menu's. Standaard serveren wij de maaltijd met siroop, sap, witte en rode wijn, bier, brood, kaas, druiven en worst of gedroogd fruit. Het eten is grotendeels biologisch bereid en kan ook vegetarisch geserveerd worden. We kunnen rekening houden met het dieet. Voor de prijzen van een maaltijd en reservering verwijzen wij u naar het hoofdstuk OM TE WETEN van deze website.


Voorbeeldmenu:

 • Crème Agnès Sorel
  Een heldere soep op basis van groenten, rundvlees en champignons
 • Blancmanger
  Een gerechtje met kip met een saus van amandelmelk, witte wijn, rietsuiker en specerijen.
 • Paddenstoelenpasteide, Savoysche coolen ende ene Solaet van linsen ende uyen
  Een pastei met zachte kaas, champignons en specerijen, savooiekool met specerijen en spek en een salade met linzen, uien en specerijen
 • Eyer lombart
  Een gerecht op basis van eieren, witte wijn, rietsuiker en saffraan
 • Clareyt ende Nogat
  Een hartverwarmende witte wijn met zachte noga

vore ene maeltijt met smakelijcheit!


AFBEELDING

1. Job en zijn familie, manuscript van omstreeks 1370, koninkrijk Frankrijk.
Getty Museum