DE MIDDELEEUWEN OLDAMBT

MAALTIJDEN

Heeft u wel eens een Soppijn Jacobijn gegeten, een Blancmanger, Figen ende spyscruyt, een Pasteide myd moruwen case, of een Bourbonose Spijse? Het zijn gerechten die zijn ontstaan in de Middeleeuwen. Er zijn niet zoveel manuscripten met recepten overgeleverd uit die periode, maar er zijn er wel enkele. Er is zelfs een receptenmanuscript van omstreeks 1480, dat voor een groot deel is geschreven in een dialect van het Middelnederlands van boven de Grote Rivieren. Veel boter, melk, karnemelk en kwark, maar ook veel andere ingredi├źnten zoals zuidvruchten en specerijen.

De sfeer ervaren van de Middeleeuwen tijdens een maaltijd en proeven hoe het smaakt is de manier om kennis te maken met deze periode. U geniet in huiselijke sfeer van een maaltijd aan een sfeervol gedekte tafel met groenversiering en met bijzonder glas- en aardewerk, bestek en schalen. U kunt dan ook genieten van middeleeuwse muziek.

In deze maand wordt de hiernavolgende maaltijd geserveerd. De maaltijd wordt zoveel als mogelijk biologisch bereid. Er kan rekening worden gehouden met persoonlijke wensen. Bijvoorbeeld kan de maaltijd vegetarisch worden bereid en er kan rekening worden gehouden met een dieet.

Wij serveren de maaltijd standaard met siroop, sap, witte en rode wijn, brood, kaas, druiven en gedroogde vruchten.

Het menu:

 • Soppijn Jacobijn
  Soep op basis van kip, zachte kaas, brood en kruiderijen
 • Lackfric spijse
  Een gerecht op basis van kaas en eieren
 • Visch pastaije, Eyeren metten commijne ende bottermelck ende Grien peren
  Een pastei met vis en specerijen, een eiergerecht met een saus van karnemelk en kruiderijen en een gerecht van gebakken deeg met noten, eieren, appel en kruiderijen
 • Casevlaeden
  Een zoet gerecht op basis van zachte kaas
 • Hypocras ende Nervenkekse
  Een hartverwarmende rode wijn met koekje

vore ene maeltijt met smakelijcheit!