DE MIDDELEEUWEN OLDAMBT

MAALTIJDEN

Heeft u wel eens een Soppijn Jacobijn gegeten, een Blancmanger, Figen ende spyscruyt, een Pasteide myd moruwen case, of een Bourbonose Spijse? Het zijn gerechten die zijn ontstaan in de Middeleeuwen. Er zijn niet zoveel manuscripten met recepten overgeleverd uit die periode, maar er zijn er wel enkele. Er is zelfs een receptenmanuscript van omstreeks 1480, dat voor een groot deel is geschreven in een dialect van het Middelnederlands van boven de Grote Rivieren. Veel boter, melk, karnemelk en kwark, maar ook veel andere ingrediënten zoals zuidvruchten en specerijen.

De sfeer ervaren van de Middeleeuwen tijdens een maaltijd en proeven hoe het smaakt is de manier om kennis te maken met deze periode. U geniet van een maaltijd aan een sfeervol gedekte tafel met groenversiering en met bijzonder glas- en aardewerk, bestek en schalen. U kunt dan ook genieten van middeleeuwse muziek. Wij organiseren deze maaltijden voor gezelschappen tot 12 personen. En als u de maaltijd vooraf wilt laten gaan door een bespreking aan tafel van een door u gekozen middeleeuws thema, dan is dat mogelijk. Wij verwijzen u dienaangaande graag naar het hoofdstuk THEMA'S van onze website.

Hieronder ziet u een voorbeeldmenu. Over de samenstelling van de maaltijd wordt overleg gevoerd met u. De maaltijd wordt zoveel als mogelijk biologisch bereid en kan ook vegetarisch worden geserveerd. Wij kunnen ook rekening houden met een dieet.


Wij serveren de maaltijd standaard met siroop, sap, witte en rode wijn, bier, brood, kaas, druiven en gedroogde vruchten.

Voorbeeldmenu:

  • Crème Agnès Sorel
    Een heldere soep op basis van groenten, rundvlees en champignons
  • Vishgherechtken
    Een visgerechtje met makreel, dadels en vijgen
  • Paddenstoelenpasteide, Savoysche coolen ende ene Solaet van linsen ende uyen
    Een pastei met zachte kaas, champignons en specerijen, savooiekool met specerijen en spek en een salade met linzen, uien en specerijen
  • Eyer lombart
    Een gerecht op basis van eieren, witte wijn, rietsuiker en saffraan
  • Clareyt ende Nogat
    Een hartverwarmende witte wijn met zachte noga

vore ene maeltijt met smakelijcheit!


AFBEELDING

Job en zijn familie, manuscript van omstreeks 1370, koninkrijk Frankrijk.
Getty Museum