DE MIDDELEEUWEN OLDAMBT EN DE CLEYNE HORTUS

OVER WIE WIJ ZIJN

De Middeleeuwen Oldambt is een organisatie die zich heeft toegelegd op alles wat met de Middeleeuwen te maken heeft. Wij van De Middeleeuwen Oldambt organiseren middeleeuwse maaltijden in huiselijke sfeer met informatieve besprekingen over de Middeleeuwen en wij geven boeken uit waarin hoofdzakelijk de Middeleeuwen centraal staan.

Uit de Middeleeuwen Oldambt is stichting De Cleyne Hortus voortgekomen. Deze stichting zet zich in voor het behoud van ons middeleeuwse culturele erfgoed. De Cleyne Hortus richt zich op het onderhouden en openstellen van middeleeuwse tuinen en het exploiteren van de theetuin. Daarnaast organiseert De Cleyne Hortus allerlei activiteiten waarbij de Middeleeuwen centraal staan. De middeleeuwse tuinen zijn iedere vrijdag, zaterdag en zondag te bezoeken van 09.30 uur tot 16.30 uur gedurende de periode van half mei tot half september van ieder jaar. De tuinen zijn vrij toegankelijk. De theetuin heeft dezelfde openingstijden.

In het hoofdstuk DE CLEYNE HORTUS van deze website kunt u uitgebreid lezen over De Cleyne Hortus, haar tuinen, theetuin, activiteiten en mogelijkheden.


WAAR?

Zowel De Middeleeuwen Oldambt als De Cleyne Hortus zijn gevestigd in het Oldambt, in de omgeving van Winschoten, even buiten het plaatsje Nieuw Beerta aan de Hoofdweg 43.


MAALTIJDEN bij De Middeleeuwen Oldambt

Tijdens de maanden november, december, januari en februari organiseren wij op afspraak middeleeuwse maaltijden in huiselijke sfeer. De maaltijden worden bereid voor gezelschappen tot maximaal 10 personen. Wees er tijdig bij. Een maaltijd vangt gewoonlijk aan omstreeks 18.00 uur, u bent welkom vanaf 17.30 uur. De maaltijd duurt tot omstreeks 22.00 uur. Er is sfeervolle middeleeuwse muziek. Als u een speciale viering wilt laten
plaatsvinden met een groter aantal mensen, dan kunt u dat gerust aan ons
voorleggen. Wij kunnen in overleg met u bepalen wat de mogelijkheden
zijn om dat voor u te organiseren. In ieder geval zal dat alleen buiten
kunnen plaatsvinden tijdens de zomermaanden.

De prijs van een feestelijke en geheel verzorgde middeleeuwse maaltijd is € 34,50 per persoon. De maaltijd bestaat uit vijf gangen en wordt standaard geserveerd met siroop, sap, witte en rode wijn, bier, brood, kaas, druiven en worst of gedroogde vruchten. Voor kinderen onder de twaalf jaar is de prijs € 19,50. De maaltijd kan ook vegetarisch worden bereid en er kan rekening worden gehouden met een dieet. Vraag naar de mogelijkheden.


THEMA 'S VOOR TIJDENS EEN MIDDELEEUWSE MAALTIJD bij De Middeleeuwen Oldambt

U kunt op een toegankelijke wijze kennismaken met het dagelijks leven, de tijdgeest en gewoonten van de Middeleeuwen. U kunt namelijk de feestelijke maaltijd extra bijzonder maken met een speciale themabespreking over de Middeleeuwen. De bespreking duurt ongeveer een half uur. Wij brengen daarvoor € 2,50 per persoon in rekening. Zie het hoofdstuk THEMA 'S van onze website voor de onderwerpen.


RONDLEIDINGEN bij De Cleyne Hortus

De Cleyne Hortus verzorgt rondleidingen aan groepen van ongeveer 6 tot 20 personen. De rondleidingen vinden in principe alleen plaats op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag van iedere week gedurende de periode van half mei tot half september. De rondleiding duurt ruim een uur met daarna in de theetuin koffie, thee en ene soete leckernije. De prijs hiervan is € 10,- per persoon. U krijgt € 2,50 per persoon korting indien u vroeg boekt. Wij hanteren hierbij een termijn van 4 weken van tevoren.


RESERVERING

U kunt een maaltijd bij De Middeleeuwen Oldambt telefonisch of schriftelijk reserveren. Wij zullen in overleg met u bepalen of de door u gewenste dag mogelijk is. Indien u daar prijs op stelt kunt u een afspraak met ons maken voor een persoonlijk onderhoud, waarin het menu en mogelijke dieetwensen nader kunnen worden besproken. En indien u een themabespreking wenst, dan kan dat ook aan de orde komen.

U kunt een rondleiding bij De Cleyne Hortus telefonisch of schriftelijk reserveren. Wij zullen ook in dit geval in overleg met u bepalen of de door u gewenste dag mogelijk is. Ook hier kunnen wij rekening houden met een dieet.


OVERIGE INFORMATIE

Betalingen ten behoeve van De Middeleeuwen Oldambt via het rekeningnummer NL67 ASNB 0708 9807 16 ten name van A.M. van de Kamp. Betalingen voor middeleeuwse maaltijden gaan achteraf na facturatie. Contante betalingen zijn evenwel mogelijk, maar graag gepast.

Betalingen ten behoeve van De Cleyne Hortus via het rekeningnummer NL80 RBRB 8841 5739 10 ten name van Stichting De Cleyne Hortus. In de theetuin kunt u zowel contant betalen als via een pinopdracht.

Via CONTACT EN NIEUWSBRIEF leest u hoe u ons kunt bereiken. Daar kunt u zich ook vrijblijvend inschrijven voor de Nieuwsbrief. Ons is overigens gebleken dat tot 20 november 2023 aanmelding voor de Nieuwsbrief via een smartphone niet helemaal goed verliep, maar wel via een computer en een laptop. Indien u twijfelt of uw aanmelding wel ontvangen is bij onze dienstverlener Laposta, omdat u voor de aanmelding geen gebruik heeft gemaakt van een computer of laptop, maar van een smartphone, gelieve dan voor de zekerheid maar even opnieuw aan te melden. Dat kan inmiddels ook zonder problemen via uw smartphone.

Een korte uitleg van de betekenis van de afbeeldingen op deze website en de herkomst ervan leest u onderaan de verschillende pagina's.


ANNULERING

Indien u heeft gereserveerd en daarna blijkt dat door persoonlijke omstandigheden de middeleeuwse maaltijd niet door u en uw gezelschap genoten kan worden, dan kunt u kosteloos annuleren tot uiterlijk vijf dagen voor de afgesproken datum. Bij annulering binnen deze termijn zal overleg plaatsvinden.

Voor wat betreft rondleidingen in de tuinen van De Cleyne Hortus, er kunnen zich weersomstandigheden voordoen waardoor een afgesproken rondleiding niet door kan gaan. In overleg met u zal dan een andere datum worden afgesproken.

AFBEELDING

1. Burgers van Rome in gesprek, La grant hystoire Cesar, manuscript 1479, graafschap Vlaanderen.
British Library