DE MIDDELEEUWEN OLDAMBT

OVER WIE WIJ ZIJN

DE MIDDELEEUWEN OLDAMBT is een stichting i.o. die zich inzet voor het behoud van ons middeleeuwse culturele erfgoed. Dat doen wij onder andere via het organiseren van middeleeuwse maaltijden. Wij bereiden de gerechten op basis van middeleeuwse kookmanuscripten. Wij gebruiken tijdens een maaltijd zoveel als mogelijk middeleeuws servies, bestek en glaswerk en er is middeleeuwse achtergrondmuziek. Wij hebben ons ook toegelegd op het bespreken van thema's over zeer uiteenlopende onderwerpen, variërend van het dagelijks leven, pelgrimeren, handel en geloof tot muziek, dans, gezondheid, natuur en voeding. Wij bespreken deze thema's op verzoek en doen dat onder andere voorafgaande aan een middeleeuwse maaltijd. Voorts ontwikkelen wij zeven tuinen, waarbij wij ons laten inspireren door oude middeleeuwse manuscripten. Het betreft een moestuin, een kruidentuin, een kloostergang met binnenplaats, een besloten tuin, een druiventuin, een boomgaard en een Arabische hemelse tuin. Als deze tuinen klaar zijn worden ze vrij toegankelijk opengesteld voor publiek. Men zal dan kennis kunnen maken met deze tuinen en met onder andere de middeleeuwse voedings- het gezondheidsleer. Wij zullen daarnaast rondleidingen gaan geven, ook voor zorginstellingen en scholen. We stellen ook ons Weideparkje open voor publiek. En men zal gebruik kunnen maken van een theetuin. De Middeleeuwen Oldambt geeft bovendien boeken uit over de Middeleeuwen.

De stichting krijgt de naam De Cleyne Hortus. Zodra de stichting een feit is zal De Middeleeuwen Oldambt overgaan in deze stichting en verandert ook de naam in De Cleyne Hortus. De opening van onze tuinen staat gepland voor einde juni 2023.


WAAR?

Wij zijn gevestigd in het Oldambt, in de omgeving van Winschoten, even buiten het plaatsje Nieuw Beerta aan de Hoofdweg 43. U kunt hier vrij parkeren.


MAALTIJDEN

Een maaltijd vangt gewoonlijk aan omstreeks 18.00 uur, u bent welkom vanaf
17.30 uur. De maaltijd duurt tot omstreeks 22.00 uur en vindt plaats in huiselijke sfeer. In de zomerperiode organiseren wij de maaltijden buiten. De maaltijden
worden bereid voor gezelschappen tot maximaal 12 personen.

Een geheel verzorgde middeleeuwse maaltijd is € 34,50 per persoon. De maaltijd kan ook vegetarisch worden bereid en er kan rekening worden gehouden met een dieet. Vraag naar de mogelijkheden.


THEMA 'S VOOR TIJDENS EEN MIDDELEEUWSE MAALTIJD

U kunt op een toegankelijke wijze kennis maken met bepaalde aspecten van het dagelijks leven, de tijdgeest en gewoonten van de Middeleeuwen die u en uw gezelschap in het bijzonder aanspreken. U kunt namelijk de feestelijke middeleeuwse maaltijd extra bijzonder maken met een speciaal thema over de Middeleeuwen. Wij brengen daarvoor € 5,- per persoon in rekening. Zie het hoofdstuk THEMA 'S van onze website voor de onderwerpen.


OVERIGE INFORMATIE

Betalingen achteraf via het rekeningnummer NL67 ASNB 0708 9807 16 ten name van A.M. van de Kamp. Contante betalingen zijn mogelijk, maar graag gepast.

Via CONTACT EN NIEUWSBRIEF leest u hoe u ons kunt bereiken. Daar kunt u zich ook vrijblijvend inschrijven voor de Nieuwsbrief.

Een korte uitleg van de betekenis van de afbeeldingen op deze website en de herkomst ervan leest u onderaan de verschillende pagina's.


ANNULERING

Indien u heeft gereserveerd en daarna blijkt dat door persoonlijke omstandigheden de middeleeuwse maaltijd niet door u en uw gezelschap genoten kan worden, dan kunt u kosteloos annuleren tot uiterlijk vijf dagen voor de afgesproken datum. Bij annulering binnen deze termijn zal overleg plaatsvinden.

AFBEELDING

Burgers van Rome in gesprek, La grant hystoire Cesar, manuscript 1479, graafschap Vlaanderen.
British Library