DE MIDDELEEUWEN OLDAMBT EN DE CLEYNE HORTUS

middeleeuws liedboek

een inleiding op de serie vore ene maeltijt met smakelijcheit


U leest nu een korte beschrijving van het middeleeuws liedboek, een boek vol met aansprekende liederen, beschrijvingen en achtergronden. Het is een inleiding op de serie vore ene maeltijt met smakelijcheit, die bestaat uit twaalf boeken over zeer uiteenlopende onderwerpen en in elk boek treft u in het laatste hoofdstuk heerlijke recepten aan van middeleeuwse gerechten. Via deze inleiding wil de schrijver de serie dichterbij brengen. Het is namelijk belangrijk dat we hernieuwd en nader kennis maken met een wondervolle periode van onze gezamenlijke geschiedenis: de Middeleeuwen. Er is getracht deze periode toegankelijker te maken voor geïnteresseerden, voor mensen die er niet dagelijks bij stil staan en voor degenen die denken er niets mee te hebben. Deze periode heeft ons namelijk veel te zeggen. Ook zaken die wij dreigen te verliezen in ons haastige en zeer individualistische moderne leven.

De onderwerpen van de liederen, beschrijvingen en achtergronden in dit liedboek gaan van een haardvuur, geestelijke minne en geloof, Vastenavond, de markt, voeding, wetenschap, fabeldieren, vreugde, een feestbanket, wereldlijke liefde en rechtvaardigheid tot goede eigenschappen, vriendschap, het noodlot, afscheid, de dood, zingen, het paradijs, een nieuw begin en een helpende hand. Een en ander beslaat niet volledig de serie. Daar is deze te omvangrijk voor. Maar het wordt u wel duidelijk wat u kunt verwachten. Dit middeleeuws liedboek staat tegelijkertijd geheel op een eigen fundament, omdat het al veel informatie verschaft over vele
kleurrijke onderwerpen. Maar graag
nemen wij u ook mee op reis in de twaalf boeken van de serie. Daarom kunt u in één van de laatste hoofdstukken van dit liedboek beschrijvingen lezen van de boeken uit de serie vore ene maeltijt met smakelijcheit, zodat u een beter inzicht krijgt in de verschillende onderwerpen.

In dit inleidende boek wordt vanzelfsprekend ook een heerlijk recept beschreven van een gerecht uit een middeleeuws kookmanuscript. Daarmee krijgt u alvast een voorproefje van de overige tientallen gerechten die staan beschreven in de serie. Een overzicht daarvan treft u aan in het laatste hoofdstuk van dit boek. Moge óók de middeleeuwse smaakstelling u verrassen. De naam van de serie vore ene maeltijt met smakelijcheit is hiermee verklaard. Het verenigt met zoveel woorden ál de verschillende onderwerpen van de boeken.

Het boek is inmiddels verschenen.