DE MIDDELEEUWEN OLDAMBT

Recept voor een gerecht of anderszins

Garstenpap vore ene convalescent

Garstenpap vore ene convalescent is een voedzaam gerecht voor een herstellende zieke. Het versterkt lijf en leden. Gerst had volgens de middeleeuwse voedingsleer drogende eigenschappen. Het zou dan ook verstopping kunnen veroorzaken. Afhankelijk van de samenstelling van het gruit, dat voor het fabriceren van bier werd gebruikt, kon het bier in het gerecht een drogend en opwarmend effect hebben. Bier is daarbij ook voedzaam. Om te voorkomen dat de Garstenpap te zware kost werd kon de suiker van het gerecht ook worden toegevoegd op het moment dat de pap al was gekookt. Deze manier van bereiden zou laxerende werkingen hebben.

Ingrediënten

- gerstegriesmeel, de hoeveelheid is zelf te bepalen

- ongeveer twee deciliter bier

- ongeveer twee deciliter witte wijn

- een beetje boter

- rietsuiker naar believen


Bereiding

Gerstemeel bij de wijn en het bier voegen. Rietsuiker naar believen toevoegen. Goed
roeren tijdens het opwarmen. De boter erbij doen als het gerecht al goed warm is, zodat de boter snel smelt en zich vermengd met een en ander. U kunt zelf de dikte van de pap bepalen, met de hoeveelheid gerstemeel die u gebruikt. Als het gerecht laxerende werkingen moet hebben, dan dient u de suiker pas toe te voegen als de pap al is gekookt. Het gerecht warm serveren.


vore ene maeltijt met smakelijcheit!