DE MIDDELEEUWEN OLDAMBT EN DE CLEYNE HORTUS

Recept voor een gerecht of anderszins

van vitschen ende blidas

Gruyne soppijn is een gerecht dat terugvoert op de Vroege Middeleeuwen. Het is een soep op basis van groenten, maar er wordt geen brood op de bodem van de soepkom gelegd. Het is als het ware een moderne groentesoep, maar wel met een ons vrij onbekende groente. Kleine majer is een rode en soms bleke groente, die lijkt op spinazie. Het was hier in de Lage Landen de voorloper ervan. Kleine majer is inmiddels vrij zeldzaam geworden in Europa. De groente wordt vermeld in de Capitulare de villis vel curtis imperii. De plant staat nog geregeld op het menu in het Verre Oosten.

INGREDIËNTEN
voor acht personen

- ongeveer 300 gram linzen
- olijfolie
- twee gesneden uien
- vier teentjes fijngesneden knoflook
- ongeveer 150 gram kleine majer, spinazie is ook goed
- ongeveer twee theelepels komijn
- verse koriander
- ongeveer een liter kruidenbouillon

BEREIDING

Kook de linzen gedurende ongeveer 20 minuten (uit een blikje zijn ze direct te gebruiken). Laat de linzen uitlekken. De gesneden uien samen met de knoflook fruiten in de olijfolie. Kleine majer toevoegen en even meebakken. Als u kleine majer niet in uw moestuin kweekt, dan kunt u ook spinazie gebruiken. Spinazie even wat fijn snijden. Deze ingrediënten bij de bouillon voegen, samen met de linzen en de komijn. Roeren en alles 15 minuten zachtjes laten koken. Serveren met de verse koriander.

Bovenstaande tekst vindt haar basis in het boek natuur in de middeleeuwen, met de ondertitel over het ideale landschap, landbouw, tuinen, symboliek, de dierenwereld en weersomstandigheden. Dat is het negende boek uit de twaalfdelige serie vore ene maeltijt met smakelijcheit. Deze serie wordt door ons in 2024/2025 uitgegeven. Zie voor verdere informatie het hoofdstuk BOEKEN van onze website.


vore ene maeltijt met smakelijcheit!

AFBEELDING

1. Jacob en het geboorterecht van Esau, Wereldkroniek, manuscript van omstreeks 1400, hertogdom Beieren,
Getty Museum