DE MIDDELEEUWEN OLDAMBT

Recept voor een gerecht of anderszins

Lijnwaet med roosen ende specerie

U las het al in de introductie van het hoofdstuk Inspirerend. Deze zomer geen recept voor een middeleeuws gerecht, maar wel heerlijk geurend Lijnwaet. Naast het versieren van de tafel voor uw genodigden met allerlei groen en bloemen kunt u met dit recept de tafel ook heerlijk laten geuren. Het recept is afkomstig uit een middeleeuws kookmanuscript. Het Lijnwaet of linnen zakje wordt gevuld met roosen ende specerie. Het laat zich gemakkelijk raden wat deze twee zaken betekenen. Het Middelnederlands is geregeld toegankelijker dan menigeen denkt.

U maakt het Lijnwaet med roosen ende specerie als volgt:

Versnipper gedroogde rozen goed. Voeg daar kruidnagel, kaneel en nootmuskaat aan toe. Doe alles in een linnen zakje en sluit het af. Wij laten het aan u over of u de specerijen in poedervorm gebruikt, of dat u kiest voor hele kruidnagels, kaneelstokjes en geschaafde nootmuskaat. In poedervorm geuren de specerijen meestal extra sterk en dat geeft de tafel bijkomende bekoorlijkheid, naast de bloemen en groenversieringen.