DE MIDDELEEUWEN OLDAMBT

Recept voor een gerecht of anderszins

butocken uit rivier of zee

Butocken is een verzamelnaam voor vis en dan speciaal de romp ervan. Het kan afkomstig zijn van allerlei soorten vis. In de middeleeuwse kookmanuscripten wordt vis soms eenvoudig bereid, maar er zijn vele recepten te vinden waarin evenzoveel specerijen zijn verwerkt. Ook in het onderstaande recept van Gecrudet butocken worden veel specerijen verwerkt.

Ingredi├źnten voor vier personen

ongeveer 500 gram van de romp van de vis
(van snoecken, carper, lampeiden, pricken, salm, scelvis, cabbeltiau ofte braessem)
ongeveer drie deciliter water
ongeveer drie deciliter witte wijn
twee gesneden uien
ongeveer 60 gram boter
zes eidooiers
ongeveer twee kleine theelepels gember
ongeveer een kleine theelepel zwarte peper
ongeveer een kleine theelepel nootmuskaat
ongeveer een kleine theelepel kardemom
een beetje foelie
een beetje kruidnagel
een beetje saffraan
bloem om te binden
een beetje wijnazijn

Bereiding

Het water, de wijn, de gesneden uien, de boter en de wijnazijn even laten koken in een pan. De vis in het botermengsel leggen en vervolgens zacht smoren gedurende 20 tot 30 minuten. Als de vis gaar is, dan haalt u deze uit het kookvocht. Even apart zetten en warm houden. Gebruik het kookvocht voor het maken van een saus. Verwijder eerst even de stukjes ui. U klopt de
eidooiers op en voegt deze toe aan het kookvocht. Goed mengen.
Alle specerijen toevoegen. De bloem is voor de saus als u vindt dat het dikker mag zijn. Vervolgens de stukjes ui toevoegen. U legt de vis in een schotel, schenkt de saus eroverheen en serveert de vis warm.


vore ene maeltijt met smakelijcheit!