DE MIDDELEEUWEN OLDAMBT

Recept voor een gerecht of anderszins

Gecrudet sause med rintvleesch (hoofdgerecht)

Het gerecht Gecrudet sause med rintvleesch is tot ontwikkeling gekomen omstreeks 1300 en werd onder andere bereid aan het hof van de Franse koning. Het bevat naast veel groente en kruiderijen ook veel specerijen. Het was dan ook niet een gerecht voor de gewone burger, maar eerder een redelijk exlusief gerecht voor de edelen en de hogere burgerij. Als je grote hoeveelheden kunt aanschaffen van kaneel, kruidnagel en kardemom dan had je daar ook de financiële middelen voor.

Tijdens de Late Middeleeuwen kwamen specerijen ook gaandeweg terecht in de gewone keuken, maar in zeer kleine hoeveelheden. Vooral zwarte peper zal men hebben gebruikt, omdat zwarte peper tijdens deze periode voor de gewone burger langzaam betaalbaarder werd. Er werden van dat specerij grotere hoeveelheden aangevoerd. De edelen en de hogere burgerij stapten toen geleidelijk over op de kostbaarder lange pepers.

Voor wat betreft de groenten, uien waren óf nog te oogsten óf men had ze opgeslagen in de voorraad. Wortelen zijn in november ook nog te oogsten, óf er was
al een voorraad van aangelegd. Sommige soorten prei zijn de gehele winterperiode te oogsten. Voldoende mogelijkheden aldus om daarmee dit heerlijke gerecht mee te bereiden. De genoemde specerijen zijn overigens gemalen.


Ingrediënten voor ongeveer 4 personen

- anderhalve liter (kruiden)bouillon

- twee uien

- twee wortelen

- een prei

- twee teentjes knoflook

- een takje tijm

- een takje rozemarijn

- twee blaadjes laurier

- ongeveer 600 gram rundvlees

- ongeveer een flinke theelepel kaneel

- ongeveer een halve kleine theelepel kruidnagel

- tien jeneverbessen

- een kleine theelepel koriander

- een kleine theelepel kardemom

- vier dikke boterhammen waarvan de korst is verwijderd, u kunt ze even roosteren

- twee eieren


Bereiding

De bouillon verwarmen en de groenten snijden. De gesneden groenten, samen met de takjes tijm, rozemarijn en de laurierblaadjes, bij de bouillon voegen. Het vlees toevoegen en gedurende twee uren laten sudderen.

Alle specerijen en de jeneverbessen (u dient deze even grof te stampen) in een koekenpan roosteren en een derde deel van het kookvocht van de bouillon toevoegen. Alles koken en reduceren tot een saus ontstaat. Vervolgens door een zeef halen of alleen het restant van de jeneverbessen verwijderen.

Het brood roosteren, verkruimelen en vermengen met de eieren, zodat een dikke samenstelling ontstaat. Daarna de specerijensaus bij het broodmengsel voegen, zodat een dikke saus ontstaat, die u kunt verwarmen.

De harde takjes van de kruiden verwijderen uit de bouillon. Het vlees uit de bouillon halen, in lange stukken snijden en over de borden verdelen. Een deel van de bouillon mét de groenten over het vlees schenken en de dikke saus ernaast serveren.


vore ene maeltijt met smakelijcheit!