DE MIDDELEEUWEN OLDAMBT

Magische zaken

Goudsbloem

De prachtige oranjegele Goudsbloem houdt van schrale grond, zaait zich gemakkelijk uit en bloeit van juni tot oktober. Het is een dankbare plant die ook medicinaal wordt ingezet. De Latijnse naam is calendula officinalis. De bloemblaadjes kunnen ook worden gebruikt in gerechten. Zet er veel van in uw tuin en mieren blijven op afstand. Deze zonnige en levendige bloem werd ook onder andere Oranjebloem, Tuingoudsbloem en Guldenbloem genoemd.

Albertus Magnus gaf de Goudsboem zijn welgemeende aandacht. Hij leefde omstreeks 1250 in het Heilige Roomse Rijk. Zijn grote kennis van zowat alle wetenschappen is bijzonder te noemen. Hij schreef ook een boek over magie. Dat omvangrijke manuscript is Over de geheimen van de deugden van kruiden, stenen en enkele dieren. Hierin worden krachtige kruiden beschreven, verbonden met de planeten. Ook beschrijft hij magische kruiden, stenen en dieren. De Goudsbloem was volgens Magnus een plant van de vrede.

De magische krachten van de Goudsbloem volgens Albertus Magnus

De goudsbloem draait met de zon mee. De kracht van dit kruid is wonderlijk. Verzamel goudsbloemen in augustus, wanneer de zon in het teken staat van Leeuw. Wikkel het in het blad van de laurierboom, samen met een wolventand. Men zal alleen woorden van vrede kunnen spreken tegen de drager ervan.