DE MIDDELEEUWEN OLDAMBT

Magische zaken

De Wouw

In deze bijlage van het hoofdstuk INSPIREREND van onze website leest u geregeld magische zaken, die staan beschreven in middeleeuwse manuscripten. Onderstaand leest u een beschrijving van de magische krachten van een bijzondere vogel, de wouw. Deze vogel is een prachtige roofvogel met een brede spanwijdte van zijn vleugels. Maar hij blijkt ook krachten te bezitten, waarvan in de Middeleeuwen sommige mensen geloofden dat deze krachten gebruikt konden worden ter bescherming.

De beschrijving van deze vogel is afkomstig van Albertus Magnus. Hij was een zeer belezen wetenschapper van omstreeks 1250. Hij verzamelde magische kennis over planten, dieren en edelstenen. Hierover schreef hij een lijvig manuscript, Over de geheimen van de deugden van kruiden, stenen en enkele dieren. Hierin worden vele magische en bijzondere zaken beschreven die wonderwel door de christelijke kerk al dan niet volledig werden geaccepteerd.


De tekst over de magische wouw

Het hoofd gedragen voor de borst geeft liefde en gunsten van alle mannen en vrouwen. Er is een zekere steen, die wordt gevonden in de krop van de vogel en moet sterk worden bekeken en als het wordt gedaan in het eten van twee vijanden, dan zullen ze vrienden worden en er zal goede vrede tussen hen zijn.