DE MIDDELEEUWEN OLDAMBT

Over tafelmanieren en andere zaken

muziek, dans en tafelen in een besloten tuin

In deze bijlage van het hoofdstuk INPIREREND van onze website leest u geregeld over uiteenlopende tafelmanieren en over aanverwante zaken. Ook voor wat betreft deze bijlage zochten wij aansluiting bij de Muziekmaand juni.

Iedereen was in deze maand met muziek, dans en heerlijke maaltijden bezig. De betrokkenheid was er van hoog tot laag. Men haalde de natuur in huis, maar bovenal verbleef men graag buiten. Voor de mens in de Middeleeuwen boden tuinen en boomgaarden de mogelijkheid voor samenkomsten met instrumentale muziek, zang en dans. In deze maand stonden ook bloemen in het middelpunt van de aandacht. Het plukken van rozen in deze tijd had een grote symbolische waarde.

Bij de edelen bood de besloten hemelse tuin of de zogenoemde Hortus Conclusus bij uitstek de gelegenheid om met kleinere gezelschappen een muzikale samenkomst te organiseren. Zij hadden vanaf de Hoge Middeleeuwen bij hun hofsteden deze tuin aangelegd, in navolging van de Arabische hemelse tuin. De Hortus Conclusus was een paradijselijke tuin vol met symboliek en elke bloem had een betekenis. Meestal was er een fontein of een ander waterbassin. Afhankelijk van de opzet van de tuin waren er ook
overdekte gaanderijen, pergola’s en prieëlen. Wat meestal niet ontbrak waren zodenbanken. Deze waren een vast onderdeel van de tuin. De banken bestonden uit gras, waar ook enkele bloemen in groeiden. Er lagen vele kussens die het comfort verhoogden. De banken waren langwerpig, hadden een halfgesloten cirkel of hadden de vorm van een u. Deze laatste banken hadden het voordeel dat er een tafel geplaatst kon worden, waaraan de gasten konden plaatsnemen en een maaltijd konden genieten.

De bijeenkomsten met zang en dans vonden bij de edelen evenzo binnen plaats. Ook een hofstede werd versierd met bloemen en groen uit de natuur. Men legde feestmaaltijden aan met heerlijke spijzen, waarmee de muziekbijeenkomsten extra luister werden gegeven. Hiertoe werd de tafel uitbundig versierd met guirlandes, kruiden en ander groen. Om de gasten verder te vermaken werden muzikanten ingehuurd en soms ook acrobaten en mimespelers.


vore ene maeltijt met smakelijcheit!